wtorek, Lipiec 16, 2019
Ciekawe

Czy koncentrat barszczu czerwonego jest zdrowy?

119Views

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta i jednoznaczna – tak! Koncentrat barszczu czerwonego jest naprawdę zdrowy i pożywny. Nie zawiera sztucznych barwników ani zbędnych konserwantów (mowa oczywiście o dobrej jakości produktach od renomowanych producentów, które można zakupić w supermarketach i mniejszych sklepach spożywczych). Taki koncentrat zrobiony jest z buraków ćwikłowych a one dostarczają mnóstwo mikroelementów i witamin z grupy A, B, C. Zawierają mnóstwo żelaza, potasu, magnezu a także sporą ilość błonnika. 100 gram buraka ćwikłowego to zaledwie 38 kilokalorii! Jest więc polecany i w walce z otyłością, i w walce z nadciśnieniem, i w walce z innymi schorzeniami czy chorobami (zwłaszcza w walce z rakiem, gdyż czerwone buraczki zawierają betacyjany, odpowiedzialne za czerwono-bordową barwę, które pełnią istotną rolę w profilaktyce nowotworowej).

Buraki czerwone są również polecane w odchudzaniu – oczyszczają organizm, hamują apetyt, przyspieszają przemianę materii. Takie buraki można jeść w różnej postaci – gotowanej, pieczonej ale i surowej, na przykład w postaci świeżo wyciśniętego soku.

Koncentrat barszczu czerwonego – jak przygotować i z czym podawać?

Koncentrat barszczu czerwonego, to szybki i banalnie prosty sposób na przygotowanie pożywnej zupy buraczanej (z prawdziwymi, startymi na grubych oczkach burakami ćwikłowymi; z dodatkiem ziemniaków czy bobu) ale i pysznego, krystaliczne czystego barszczyku, który często występuje w towarzystwie krokietów z mięsem, kapustą bądź pieczarkami; pasztecików czy przekąsek z ciasta francuskiego.

Przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Bazą takiego barszczyku jest albo wywar drobiowy albo warzywny. Do niego dodaje się koncentratu buraczanego i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól. Można – dla podkręcenia smaku – dodać odrobinę chrzanu. Wówczas barszcz nabiera wyrazistości. Barszczyk należy doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować na małym ogniu. W ten sposób, zupa wyciągnie wszystkie pyszne smaki z dorzuconych przypraw.

Jak przechowywać przygotowany barszczyk?

Aby barszczyk mógł być podgrzewany przez kolejne dni, należy go dobrze ostudzić i przelać do słoika, który następnie będzie szczelnie zamknięty. Słoik z barszczem należy przechowywać w lodówce ia zupę odgrzewać zawsze, gdy tylko przyjdzie na to ochota.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net