piątek, Październik 19, 2018
Ciekawe

Wszystko o marynowaniu

94Views

W polskiej kuchni od dawnych lat marynuje się różnego rodzaju produkty spożywcze. Kiszone ogórki czy kapusta idealnie komponują się z niedzielnym schabowym, a podgrzybki marynowane w occie są świetną przekąską, szybko zaspokajającą niewielki głód. Czy jednak obrobione w ten sposób produkty zachowują swoje cenne właściwości? Czy powinno się je jeść?

Na czym polega proces marynowania?

Marynowanie jest naturalnym sposobem konserwowania żywności. Ocet przedłuża ważność produktów i sprawia, że nie trzeba do nich dodawać sztucznych konserwantów. Dzięki temu nawet marynowane grzybki bądź kiszone ogórki występujące na sklepowych półkach są całkowicie bezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Producenci raczej nie dodają do nich żadnych konserwantów.

Wbrew powszechnym przekonaniom ocet nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze produktów spożywczych. Podgrzybki marynowane w occie wciąż zawierają zatem mnóstwo witamin i minerałów. To, ile rzeczywiście ich będzie, zależy od czasu trwania samej obróbki termicznej.

Ile witamin znajduje się w marynowanych przetworach?

Ulubioną przekąską Polaków są ogórki zatopione w octowej marynacie. Można w nich znaleźć dość spore ilości witaminy C, wspierającej układ odpornościowy, oraz witaminę A, która pozytywnie wpływa na ludzki wzrok. Marynowane ogórki mają też działanie moczopędne, dlatego mogą oczyszczać organizm z toksyn, grzybów i pasożytów. Warto jeść je przynajmniej raz w tygodniu.

Witamin i minerałów nie brak też w podgrzybkach marynowanych w occie. Podobnie jak ogórki zawierają one witaminy A i C, a także witaminy D i PP. W sporej części składają się z błonnika, który idealnie wypełnia żołądek, zaspokajając głód na długi czas. Takie grzyby będą doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej.

A co z marynowanymi owocami?

Czasem takie podgrzybki marynowane w occie można zastąpić marynowanymi gruszkami bądź jabłkami. Idealnie skomponują się one z mięsnymi daniami oraz wytrawnymi makaronami.

Proces marynowania zabija jednak wiele witamin znajdujących się w naturalnych i nieprzetworzonych owocach. Te produkty spożywcze najlepiej więc zjadać w ich standardowej formie, zabierając je ze sobą na drugie śniadanie bądź przygotowując z nich kolorowe sałatki.

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net